luni, noiembrie 7

TRAVESTI DE MIRCEA CARTARESCU de Edmond Baudoin va fi lansat la Salonul European de Banda Desenata



Joi, 10 noiembrie, ora 18.00, la galeria Foto Anexa a Muzeului National de Arta Contemporana din Bucuresti (Calea Mosilor nr. 62-68) va avea loc lansarea in prezenta autorilor a romanului grafic Travesti de Mircea Cartarescu de Edmond Baudoin. Publicat de curand de Editura Humanitas si Jumatatea plina, proiectul editorial realizat cu sprijinul Institutului Francez din Bucuresti va fi prezentat in cadrul Salonului European de Banda Desenata care se desfasoara intre 3 si 20 noiembrie.

Lansarea va fi urmata de o masa rotunda pe tema adaptarii literare in banda desenata la care vor participa cei doi autori, Mircea Cartarescu si Edmond Baudoin, scriitorul si jurnalistul Cezar-Paul Badescu si Anamaria Pravicencu, membru fondator al Asociatiei Jumatatea plina.

Analist al relatiilor interumane, dar si al provocarilor creatoare, Edmond Baudoin a reusit sa extinda potentialul deja amplu al autobiografiei prin intalnirea cu romanul Travesti de Mircea Cartarescu. In Travesti, Cartarescu povesteste o adolescenta tulburata, la limita schizofreniei, insa Baudoin nu face doar o simpla adaptare a textului, ci il acapareaza ca pe o materie prima si ne ofera propria sa lectura a romanului, pentru ca astfel sa se poata proiecta mai bine el insusi. Edmond Baudoin alterneaza deci transcrierea romanului Travesti cu intalnirile pe care le-a avut cu Mircea Cartarescu, care la randul sau se transpusese in Victor, personajul romanului sau. Romanul grafic rezultat este un fel de autobiografie distorsionata, in care obsesiile lui Cartarescu rezoneaza cu cele ale lui Baudoin: sex, nebunie si angoasa sunt ingredientele acestei experiente ale transfuziei halucinante dintre un scriitor si un autor de banda desenata.

Sunt oameni care te fac sa cresti, iar Mircea Cartarescu este unul dintre acestia. De fiecare data cand am fost in prezenta lui, am incercat sa fiu mai frumos. Asta numesc eu sa cresti.
– Edmond Baudoin


Autor de notorietate pentru reinnoirea benzii desenate din ultimii 30 de ani, Edmond Baudoin a publicat peste 50 de titluri, initial la marile edituri franceze (Futuropolis, Glénat, Les Humanoides Associés, Dupuis, Gallimard), acordand insa, destul de repede, prestigiul sau editurilor independente ce au aparut la inceputul anilor '90, in special L’Association, cu care a semnat cateva dintre cele mai poetice romane grafice scrise vreodata. El a castigat de trei ori prestigiosul premiu Alph'Art acordat de Festivalul de Banda Desenata de la Angouleme.
.

Niciun comentariu: